Thursday, 1 December 2011

PENYAKIT JANTUNG

PENYAKIT JANTUNG merupakan satu penyakit yang meragut nyawa berjuta-juta manusia pada setiap tahun. Ia menyerang secara tiba-tiba.. Bapa saya juga menjadi mangsa penyakit ini.. tanpa diduga perginya mengadap ALLAH dalam keadaan yang sihat.. Tidak pernah merungut yang beliau sakit atau tidak sihat. Begitu indah NIKMAT ALLAH yang bapa perolehi kerana tidak menyusahkan anak-anak dan sesiapa saja... Setengah orang sakit berbulan-bulan, bertahun-tahun baru puas kembali ke rahmatullah..


PENYAKIT JANTUNG berpunca utamanya ialah KOLESTROL. Apakah sebenarnya KOLESTROL??? Mengikut Wilkipedia....

Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati. Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron. Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah. Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL). Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.


Seseorang individu terdedah kepada serangan jantung bila dia mempunyai kolesterol LDL yang lebih tinggi daripada kolesterol HDL. Lipoprotein LDL menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolesterol. Lama-kelamaan, plak kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil atherosclerosis. Arteri koronari membekalkan darah dan oksigen kepada otot jantung. Bila arteri koronari menyempit disebabkan atherosclerosis, ia tidak mampu membekalkan darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung. Kekurangan oksigen ke otot jantung menyebabkan dada sakit, juga ketulan darah dalam arteri yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada kematian otot jantung (serangan jantung). Zarah kolesterol HDL menghalang proses atherosclerosis dengan menarik kolesterol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk dibuang menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada dinding arteri oleh zarah kolesterol LDL.

ini adalah gambar jantung ihsan daripada HEART PICTURE

X-Ray Dada

KOLESTROL dalam badan dikeluarkan oleh hati, tetapi 20-30% daripadanya datang daripada makanan yang dimakan. Mengikut seorang pakar CLAUDIA WALLIS yang melaporkan dalam akhbar TIMES (keluaran Mac 1984) bahawa paras kolestrol yang tinggi dalam darah adalah merbahaya dan boleh mengakibatkanPENYAKIT JANTUNG

No comments:

Klik sini -Laman kesihatan Maklumat sepenuhnya sila KLIK URL : KLIK SINI
Your Ad Here